Naisen työnantajan euro on 80 senttiä

Allekirjoitin viime viikonloppuna kansalaisaloitteen vanhemmuuden kustannusten tasaamiseksi, ja pyrin tässä kirjoituksessa lyhyesti selittämään, miksi toivoisin muiden tekevän samoin. Pitäkää peruukeistanne kiinni, sillä kuulette nyt kokoomuslaisen ehdottavan valtion roolin kasvattamista. (Todettakoon tässä ohimennen, että valtion rooli ihmisten elämässä on minulle pikemminkin käytännöllinen kuin ideologinen kysymys.)

Kun nuori nainen tulee raskaaksi, niin naisen työnantaja saattaa tuntea muutakin kuin lisääntymisen riemua. Suomen Yrittäjänaisten laskelman mukaan yksi vauva maksaa äidin työnantajalle noin 12 000 euroa. Kulut kertyvät muun muassa raskaudenaikaisista poissaoloista, äitiyslomalla kertyvistä lomarahoista ja sairaan lapsen hoitokuluista.

Kuvittele itsesi työnantajan asemaan. Olet palkkaamassa uutta työntekijää, ja hakijoina on 25-vuotias nainen ja samanikäinen mies. Voitko rehellisesti sanoa, ettei mieleesi juolahda, että nainen saattaa pian tulla raskaaksi ja aiheuttaa sinulle ylimääräisen 12 000 euron laskun, kun taas miehen palkkaaminen on sinulle taloudellisesti paljon riskittömämpää?

Moni työnantaja ei uskalla palkata nuorta naista, jonka pelkää jäävän äitiyslomalle pian työsuhteen solmimisen jälkeen. Erityisen tukala tilanne on pienyritysten kannalta, joissa yhdenkin työntekijän jääminen äitiyslomalle voi johtaa vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin. On sanomattakin selvää, että nykytilanne heikentää naisten asemaa työmarkkinoilla.

Siksi olen sitä mieltä, että vanhemmuuden kustannukset pitäisi tulevaisuudessa kattaa verovaroista. Tällöin naisen työnantajalle ei enää lankeaisi kohtuuttoman suurta taloudellista taakkaa naisen raskaudesta ja työnantajan kynnys naisen palkkaamiseen madaltuisi huomattavasti. Tämä olisi reilua myös siksi, että miehetkin ovat vastuussa raskaudesta, mutta eivät joudu työnantajineen kärsimään siitä yhtä paljon kuin naiset.

Suomen Yrittäjänaisten toimitusjohtaja Heli Järvinen on huomauttanut, että Ruotsissa vanhemmuuden kustannukset on katettu verovaroista aivan onnistuneesti jo kauan aikaa:

”Ruotsissa asia on hoidettu kuntoon jo vuosia sitten. Siellä on ymmärretty, että vauvat ovat meidän työtätekevien eläkkeiden maksaja. Siksi Ruotsissa vauvasta aiheutuneet kulut ja vanhempien poissaolot korvataan niille yrityksille, joiden työntekijät vauvoja saavat, ja käytäntöön ovat tyytyväisiä niin palkansaaja- kuin työnantajajärjestötkin.”

Olen kritisoinut erilaisia sukupuolikiintiöitä, koska ne nurinkurisesti korostavat sukupuolen merkitystä. Sen sijaan vanhemmuuden kustannusten tasaamisessa ei ole kyse pakotteiden ja velvollisuuksien, vaan mahdollisuuksien ja oikeuksien lisäämisestä. Voi käydä jopa niin, että vanhemmuuden kustannusten tasaamisen jälkeen tarvetta pakotteille ei enää ole.

Kehotan jokaista miettimään, onko oikein, että naisten työnantajat maksavat raskauden seurauksista muita enemmän. Myös jokaiselta mieheltä luulisi löytyvän munaa sen verran, että tuomitsee sukupuolten epätasa-arvon. Jos siis olet sitä mieltä, että naisten ja miesten on saatava lähteä työelämään samalta viivalta, niin käy allekirjoittamassa aloite täällä.

6 Comments

Add yours →

  1. Kyllä! Allekirjoitin. Olen kaikkea muuta kuin feministi mutta tässä on nyt kyseessä keksityn tasa-arvoepäkohdan sijaan ihan oikeasti olemassa oleva epäkohta, ja pidän tämän kansalaisaloitteen etenemistä todella tärkeänä asiana. Toivottavasti kaikki tämän jutun lukevat allekirjoittavat aloitteen.

  2. Tommi Vainikainen 02/05/2013 — 16:15

    Osaako jokukertoa paljonko lapsen saaminen maksaa isän työnantajalle?

  3. Raskaudesta ja äitiydestä aiheutuvat kustannukset voisi jakaa tasapuolisesti sekä isän että äidin työnantajan kanssa. Tietenkin ongelmaksi nousisivat yksinhuoltajaäidit, mikä asettaisi heidät eriarvoiseen asemaan suhteessa parisuhteessa eläjiin, mutta tällöin voisi tulla kysymykseen jonkinlainen korvausjärjestelmä….

  4. Yksi ongelma vielä jää tämän kulujen tasaamisenkin jälkeen. Kun nainen joka on paikalla, johon on vaikea saada sijaista (mm. liikesalaisuuksien/pitkä perehdytys jakso). Niin ongelma jää työnantajalle vieläkin, mutta tämä kulujen tasaaminen voi auttaa siinäkin jos naiset uskaltavat kertoa tulevaisuuden suunnitelmista hyvissä ajoin etukäteen. Ainakin tieto raskaudesta tai aikeista koska hankkia lapsia on myös työnantajan kannalta hyödyllistä tieto.Voisi osaltaa lievittää riskiä kun tietää suurinpiirtein nainen jää pois töistä

  5. Naisen euro on 80 senttiä. Mihin naisten työnantajat käyttävät tuon 20 senttiä jokaisesta naisille maksamastaan eurosta? Laittaako sukan varteen ”pahan päivän” varalle, jolloin joku naistyöntekijä ilmoittaa odottavansa vauvaa? – Vai käyttävätkö naisten työnantajat kenties tuon johonkin muuhun…koska nyt perää valtiota maksamaan vauvakulut? – Me naiset olemme kyllä solidaarisia toisillemme ja mieluustikin saamme – edelleen – vain sen 80 senttiä, jos vain työnantaja ei olisi keksinyt alkaa itkeä myös näistä vauvakuluista jälleen kerran. Eikö ahneudella ole mitään rajaa?

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Seuraa

Get every new post delivered to your Inbox.

Liity 713 muun seuraajan joukkoon